Interview met klant in 'Leren in Organisaties'


Vanuit het vakblad 'Leren in Organisaties' kreeg ik van de hoofdredacteur de vraag of ik ook geïnterviewd wilde worden. Er kwam een themanummer over Breinleren in de praktijk. Een interview met mij en een klant samen. Ik vroeg Lianne Kaufman, adjunct-directeur van KSG Berenschot of zij het leuk vond om samen geïnterviewd te worden over het 'Breinlaboratorium'.  

Dit resulteerde in een leuk en ook leerzaam gesprek met Sibrenne Wagenaar als redacteur en interviewer. Een gesprek waardoor we ons beide realiseerden hoe dit nog aan het begin staat. Een gesprek waarin we ontdekten dat het 'breinleren' niet als een methode gezien kan worden, maar als een nieuw perspectief om naar leren te kijken. Een perspectief waarmee de kwaliteit van leren en ontwikkelen verhoogd kan worden.

Meer lezen? Lees hier het artikel!

  


Breinlezingen: voor wie zijn ze geschikt?

Als vraag naar aanleiding van de eerste nieuwsbrief kreeg ik voor wie de lezingen die we verzorgen geschikt zijn. Daarom een opsomming van doelgroepen en wat de opbrengst van een lezing kan zijn. 

  • Managers: Als aanstuurders van vele 'breinen' is het nuttig te weten hoe deze in elkaar steekt. Hoe kan ik hun hersenen zo prikkelen dat ze tot meer resultaten komen? Hoe zorg ik dat ik zo breinvriendelijk mogelijk communiceer? Een interessante perspectiefwisseling in Managementland ... 
  • HRM-professionals: Betrokken bij inkoop van opleidingen en leertrajecten? Hoe kan je beoordelen of dit wel de gewenste effecten heeft? Vanuit het brein zijn er criteria te formuleren die je helpen om de juiste leerinvesteringen te doen.  
  • Trainers/ opleiders: Als overdrachtkunstenaar wil je blijvende effecten van jouw bijdrage aan een organisatie. Hoe maak je nu keuzes in al dat aanbod van methodieken en vormen? Door te kijken naar de werking van het brein! Een manier van kijken die je helpt keuzes te maken op basis van neuro-logische principes, aangevuld met jouw ervaringskennis.  
  • Docenten: Om de aandacht van leerlingen vast te houden, moet je van goede huize komen. Hoe zorg je nu dat de leerlingen gemotiveerd worden en blijven? Hoe werken de breinen van jonge mensen en hoe kan je hier zo goed mogelijk rekening mee houden? Een manier van kijken die je in staat stelt kritisch naar je lessen te kijken. Een manier van werken om de kwaliteit van je lessen te verhogen, zodat ze blijven 'plakken' in de bovenkamer!  
  • Ouders en hun kinderen: Heb je ooit je kinderen uitgelegd hoe je nu eigenlijk leert? Hoe je zo goed mogelijk al die nieuwe vakken in je hoofd krijgt? Hoe je je kind hierin het beste kunt begeleiden en ondersteunen? Maar zeker ook dat het plezier blijft houden in leren? Het brein biedt houvast om die ondersteuning te bieden. Niet alleen op ervaring gestoeld, maar op de biologische werking van de hersenen. Wel zo logisch om daar gebruik van te maken, toch? 
  • Iedereen die wil leren over hoe het brein leert: Hoe je het nu went of keert, het brein is fascinerend. Het is immens complex en hoe krijg je toch beeld bij hoe het werkt? Nieuwsgierig naar hoe je geheugen werkt (en je soms ook in de steek laat)? Benieuwd naar wat jou kan helpen om iets beter op te slaan (maar dan wel in de 'computer' van je grijze massa)? In vogelvlucht nemen we je mee naar de wondere wereld van het brein.

Meer weten? Mail of bel gerust!


Maatwerkt werkt mee aan opzet Breinevent

Er staat weer een Breinevent aan te komen. Binnen het NVO2 wordt er nu hard gewerkt aan de voorbereiding om een buitengewoon innoverende en creerende bijeenkomst te organiseren. Je bent geen bezoeker, maar mede-auteur aan een publicatie die deze dag wordt gemaakt. Je gaat niet consumeren, maar inhoud voor een hoofdstuk leveren. Door mee te onderzoeken, mee te denken en mee te doen! Gepland in juni, meer informatie volgt in de volgende nieuwsbrief.


Aanbieding!


Inspiratie nodig? Geïnteresseerd in compacte zakelijke workshops? Maak dan kennis met KennisClinics!. KennisClinics beschikt over een heel pallet aan seniorspecialisten die voor een korte en krachtige impuls kunnen zorgen.

Vanuit Maatwerkt wordt er zowel een workshop rond 'Leren: Breinwijsheden voor de werkvloer van alledag' verzorgt als ook een workshop over 'De Creatiespiraal'. Als specialist kan ik je hiermee laten kennismaken voor een aantrekkelijke prijs. Je krijgt dan een korting van 20% als kennismakingsaanbod.  Vermeld bij je reservering via KennisClinics! dan dat je via Maatwerkt van dit aanbod gebruik wilt maken en de kortingscode 109905.


Het brein op TV!


Dat het brein een 'hot topic' is, zal je niet zijn ontgaan en ook in de media zien we steeds meer wetenschappers aan het woord. We hebben een paar 'uitzendingen' op een rijtje gezet, die de moeite van het bekijken waard zijn.

Allereerst Douwe Draaisma, een oud-docent van Jacquelien, is al jaren bezig met het ontrafelen van het geheugen. Zo schreef hij 'Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt' en zijn meest recente boek 'De heimwee fabriek'. Op TV was hij te zien in twee uitzendingen. Allereerst KRO Profiel en recent nog in 'De Bovenkamer' van Teleac waar hij in gesprek is met Jan Jaap van der Wal.

Nog een uitzending van 'De Bovenkamer' maar deze keer over Denken. Dit keer wordt er gesproken met Bas Haring.  Deze filosoof vergelijkt de activiteit van het brein wel eens als een 'wave' die door een stadion gaat. Denken als wave,  een gedachtengolf, ook een leuke gedachte ... Bas Haring schreef onder andere het boekje 'De ijzeren wil'.

Tot slot nog Eveline Crone, auteur van 'Het Puberende Brein'. Ze was te zien in KRO Profiel. Zeker voor mensen met pubers in de nabije omgeving interessant, maar ook voor de puber zelf!


Bol.com prijst Boekenplank!

De boekenplank op de site van Maatwerkt is niet onopgemerkt gebleven. Vele bezoekers klikten lekker weg op de rug van de boeken en kwamen daarmee op leuke leesideeën. De 'boekenplank' wordt steeds bijgewerkt en de nieuwste boeken krijgen hier een plekje.


Zelfs Bol.com vond dit zo leuk, dat Maatwerkt 'Partner van de maand februari' is geworden. Helaas alleen zichtbaar voor de zakelijke partners van Bol.com, maar toch leuk! We kregen een heuse oorkonde en natuurlijk een leuke digitale boekenbon! Zodat de plank zich natuurlijk verder kan vullen.

Slim van ze ;-)  



De nieuwste boekentips

Een compleet nieuw brein - Daniel Pink

In dit boek wordt het brein als metafoor gebruikt om te kijken naar de ontwikkelingen in de wereld als het gaat om verdeling van arbeid. Met welke arbeid kunnen wij ook in de toekomst ons brood verdienen? Een boek vol verhalen ...

De Ontknooping - Marinus Knoope

Het langverwachte vervolg op 'De Creatiespiraal' is uitgekomen! In dit boek doet hij uit de doeken hoe onze emoties ons helpen in het realiseren van onze wensen en doelen. Jacquelien wordt zelfs in he dankwoord nog genoemd. Zie ook de workshop op basis van dit gedachtegoed.

Hoe wij beslissen - Jonah Lehrer

Dit boek doet op meesterlijke wijze uit de doeken hoe het proces van besluitvorming in onze hersenen loopt. Hoe breng je verstand en gevoel nu bijeen in een goede beslissing. Zeer toegankelijk geschreven!  



Interessante links

Een dirigent vol inspiratie

Benjamin Zander is een dirigent die graag anderen inspireert om Klassieke muziek te beluisteren. Mocht je nog niet geïnteresseerd zijn, dan ligt dat volgens hem aan de musici. Hij laat je Klassieke muziek in 18 minuten heel anders beleven.

Presentatietechnieken voor beginners?

PowerPoint stelt je in staat om de mooiste dingen te laten zien aan de wereld, maar hoe zorg je er nu voor dat het begrijpelijk wordt gepresenteerd? Meneer Rosling doet dit op een wel heel bijzondere manier terwijl hij je ook nog meeneemt in de werld van statistiek.


Nieuwsbrief

Deze keer ontvang je de nieuwsbrief digitaal. Uiteraard geldt dat je je altijd weer kan uitschrijven, mocht de inhoud je onvoldoende aan spreken. Dat kan onderaan de nieuwsbrief.

En schroom niet om eventuele opmerkingen of vragen te stellen naar aanleiding van de nieuwsbrief. Graag zelfs! Kik hier om een reactie te sturen.



Brainfacts

Ons brein drukt een behoorlijke stempel op onze waarneming. Zo is onderzocht hoe wij voorwerpen zien. En wat bleek? Wij zien geen voorwerpen, maar wij 'zien' de handeling die erbij hoort.

Zo ligt er misschien wel een pen in je gezichtsveld en wordt in je hoofd de handeling 'schrijven' geactiveerd. Zou het daarom zijn dat je aan een leeg bureau beter kunt concentreren? Omdat je dan niet door allerlei voorwerpen allerlei handelingsideeën krijgt, die je afleiden van je werk? Volgens de werking van spiegelneuronen een aardige tip voor alledag.


Boek Brain@ Work komt uit in maart

We moeten nog even geduld hebben, maar als het goed is komt het boek 'Brain@Work' in maart uit. Als het zo ver is, krijg je natuurlijk snel bericht. In dit boek is een hoofdstuk door Jacquelien geschreven over leren zintuiglijk maken.

De eerste recensie is er al wel. Klik hier om 'm te lezen.